علت کیست تخمدان و تشخیص آن

بررسی اجمالی

کیست های تخمدان، کیسه های پر از مایع در تخمدان یا روی سطح آن هستند. زنان دو تخمدان – هر کدام به اندازه و شکل یک بادام – در هر طرف رحم دارند. تخمک ها (تخمک ها) که در تخمدان ها رشد کرده و بالغ می شوند، در دوره های ماهانه در طول سال های باروری آزاد می شوند.

بسیاری از زنان گاهی اوقات کیست تخمدان دارند. اکثر کیست های تخمدان ناراحتی کمی دارند یا بی ضرر هستند. اکثریت بدون درمان در عرض چند ماه ناپدید می شوند.

با این حال، کیست های تخمدان – به ویژه آنهایی که پاره شده اند – می توانند علائم جدی ایجاد کنند. برای محافظت از سلامتی خود، معاینات منظم لگن را انجام دهید و علائمی را که می تواند نشانه یک مشکل بالقوه جدی باشد، بشناسید.

 

علائم کیست تخمدان

اکثر کیست ها علائمی ایجاد نمی کنند و خود به خود از بین می روند. با این حال، یک کیست تخمدان بزرگ می تواند باعث علایم زیر شود:

  • درد لگن – یک درد مبهم یا شدید در قسمت پایین شکم در سمت کیست
  • پری یا سنگینی در شکم
  • نفخ

در صورت داشتن موارد زیر فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشید:

  • درد ناگهانی و شدید شکم یا لگن
  • درد همراه با تب یا استفراغ

اگر این علائم و نشانه ها یا علائم شوک ( پوست سرد و لطیف. تنفس سریع و پی در پی؛ و سبکی سر یا ضعف ) را دارید فوراً به پزشک مراجعه کنید.

علل کیست تخمدان

اکثر کیست های تخمدان در نتیجه چرخه قاعدگی شما ایجاد می شوند (کیست های عملکردی). سایر انواع کیست بسیار کمتر رایج هستند.

کیست های عملکردی :

تخمدان‌های شما به طور معمول ساختارهای کیست مانندی به نام فولیکول‌ها را هر ماه رشد میدهند. فولیکول ها هورمون های استروژن و پروژسترون را تولید می کنند و در زمان تخمک گذاری تخمک آزاد می کنند. اگر یک فولیکول طبیعی ماهانه به رشد خود ادامه دهد، به عنوان کیست عملکردی شناخته می شود. دو نوع کیست عملکردی وجود دارد:

  • کیست فولیکولار. در اواسط چرخه قاعدگی، یک تخمک از فولیکول خود می ترکد و به سمت لوله فالوپ حرکت می کند. کیست فولیکولار زمانی شروع می شود که فولیکول پاره نشود یا تخمک خود را آزاد نکند، اما به رشد خود ادامه می دهد.
  • کیست جسم زرد. هنگامی که یک فولیکول تخمک خود را آزاد می کند، شروع به تولید استروژن و پروژسترون برای لقاح می کند. این فولیکول در حال حاضر جسم زرد نامیده می شود. گاهی اوقات، مایع در داخل فولیکول جمع می شود و باعث می شود جسم زرد به کیست تبدیل شود.

کیست های عملکردی معمولاً بی ضرر هستند، به ندرت باعث درد می شوند و اغلب در طی دو یا سه دوره قاعدگی خود به خود ناپدید می شوند.

سایر کیست ها:

انواع کیست هایی که با عملکرد طبیعی چرخه قاعدگی شما مرتبط نیستند عبارتند از:

  1. کیست های درموئید (یا کیست مویی) : اینها می توانند حاوی بافت هایی مانند مو، پوست یا دندان باشند، زیرا از سلول های جنینی تشکیل می شوند. آنها به ندرت سرطانی هستند.
  2. سیستادنوما: اینها روی سطح تخمدان رشد می کنند و ممکن است با یک ماده آبکی یا مخاطی پر شوند.
  3. آندومتریوم: اینها در نتیجه شرایطی ایجاد می شوند که در آن سلول های آندومتر رحم در خارج از رحم شما رشد می کنند (اندومتریوز). برخی از بافت ها می توانند به تخمدان شما بچسبند و رشد کنند.

کیست های درموئید و سیستادنوما می توانند بزرگ شوند و باعث خارج شدن تخمدان از موقعیت خود شوند. این احتمال چرخش دردناک تخمدان شما را افزایش می دهد که به آن پیچ خوردگی تخمدان می گویند. پیچ خوردگی تخمدان همچنین ممکن است منجر به کاهش یا توقف جریان خون به تخمدان شود.

عوامل خطر ایجاد کیست تخمدان:

خطر ایجاد کیست تخمدان با موارد زیر افزایش می یابد:

  • مشکلات هورمونی: اینها شامل مصرف داروی باروری کلومیفن (کلومید) است که برای تخمک گذاری استفاده می شود.
  • بارداری: گاهی اوقات، کیستی که هنگام تخمک گذاری ایجاد می شود، در طول بارداری روی تخمدان شما باقی می ماند.
  • اندومتریوز: این وضعیت باعث می شود سلول های آندومتر رحم در خارج از رحم شما رشد کنند. برخی از بافت ها می توانند به تخمدان شما بچسبند و رشد کنند.
  • عفونت شدید لگن: اگر عفونت به تخمدان ها سرایت کند، می تواند باعث ایجاد کیست شود.

کیست تخمدان قبلی اگر یکی از این موارد را داشته اید، به احتمال زیاد بیشتر رشد خواهید کرد.

عوارض کیست تخمدان

برخی از زنان انواع کمتر رایج از کیست ها را دارند که پزشک در طول معاینه لگن پیدا می کند. توده های کیستیک تخمدان که پس از یائسگی ایجاد می شوند ممکن است سرطانی (بدخیم) باشند. به همین دلیل انجام معاینات منظم لگن و سونوگرافی مهم است.

عوارض نادر مرتبط با کیست تخمدان عبارتند از:

  • پیچ خوردگی تخمدان: کیست هایی که بزرگ می شوند می توانند باعث حرکت تخمدان شوند و احتمال چرخش دردناک تخمدان شما (پیچ خوردگی تخمدان) را افزایش دهند. علائم می تواند شامل شروع ناگهانی درد شدید لگن، حالت تهوع و استفراغ باشد. پیچ خوردگی تخمدان همچنین می تواند جریان خون به تخمدان ها را کاهش یا متوقف کند.
  • پارگی: کیستی که پاره می شود می تواند باعث درد شدید و خونریزی داخلی شود. هر چه کیست بزرگتر باشد، خطر پارگی بیشتر است. فعالیت شدیدی که بر لگن تأثیر می گذارد، مانند مقاربت واژینال، نیز این خطر را افزایش می دهد.
پیشگیری از کیست تخمدان

اگرچه هیچ راهی برای پیشگیری از کیست تخمدان وجود ندارد، معاینات منظم لگن و سونوگرافی کمک می کند تا اطمینان حاصل شود که تغییرات در تخمدان شما در اسرع وقت تشخیص داده می شود. نسبت به تغییرات در چرخه ماهانه خود، از جمله علائم غیرعادی قاعدگی، به ویژه آنهایی که بیش از چند دوره ادامه دارند، هوشیار باشید. در مورد تغییراتی که شما را نگران می کند با پزشک خود صحبت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.